گاریچه خریدتو سریع ، راحت و بصرفه پر کن

در هر کشوری هم بانک و هم موسسات اعتباری به عنوان بازار پولی وجود دارد که ملاک اصلی این نوع بازار سپرده گذاری است و در طرف دیگر بازار بورس به عنوان بازار سهام مشغول به کار است .
از بورس با عنوان “شغل دوم در آمد اول ” یاد می شود . برای موفقیت مالی در بورس فقط کافیست تصمیم بگیرید و آغاز کنید .
قدم اول در آموزش بورس آشنایی با کلیت این بازار است پس در ابتدا برای شروع لازم است با مطالبی پیرامون بازار آشنایی پیدا کنید.
بورس بزرگترین جایگاه اقتصادی هرکشور است که قابلیت کسب درامد را برای همه اقشار جامعه فراهم میکند .

صرف داشتن سرمایه در هر شغلی شرط کافی برای سود کردن نیست بلکه شرط مهم داشتن علم و آگاهی است.
بورس جایگاهی است که شما با آموزش صحیح و تمرین و ممارست می توانید با سرمایه ی نسبتا کم سود های درشت داشته باشید .

صحبتهای شنیدنی دکتر علی سعیدی (معاون سابق سازمان بورس) در رابطه با وضعیت این روزهای بازار سرمایه… بورس آیا حباب دارد؟ کلیت بورس را بخواهیم در نظر بگیریم، خیر. اما سهامهایی نیز هستند که چند برابر ارزش ذاتی خود معامله میشوند، که باید از این دست نمادها

چرا باید وارد بورس شویم ؟

بورس مارکتی است که کار ارزش گذاری و خرید و فروش اوراق بهادر و کالا در آن صورت می گیرد .

آموزش بورس

آموزش بورس در ایران به چهار گروه تقسیم می شود که شامل :

  1. بورس اوراق بهادار( که مهمترین است) سهام شرکت های پذیرفته شده و صندوق های سرمایه گذاری و بانک ها در ان خرید و فروش می شود.
  2. فرابورس که در آن سهام شرکت هایی که بنابر دلایلی نتوانتستن در بورس اوراق بهادار پذیرفته شوند مورد داد و ستد قرار میگیرند .
  3. بورس کالا که همان طور که از نام ان پیداست کالاهایی مثل محصولات فلزی ،نفت ،کشاورزی وطلا … خرید و فروش مشود و این نوع بازار بیشتر برای کسانی است که در حرفه ی خود به کالای فیزیکی در آینده نیاز دارند.
  4. .بورس انرژی که به منظور معاملات حامل های آن مثل برق در سال 1391 تاسیس شد .

با توجه به این که بیشتر حجم داد و ستد در بازار سرمایه به بورس اوراق بهادر مربوط می شود ما تصمیم داریم تا شما رو با این بازار بیشتر آشنا کنیم .
مولفه های بورس

آموزش بورس

آموزش بورس بازار بورس اوراق بهادار:

آموزش بورس : یک بازار رسمی سرمایه است که سهام شرکت ها و اوراق مشارکتی تحت ضوابط و مقررات خاص مورد معامله قرار میگیرد
آموزش بورس (سهم) :
سرمایه هر شرکتی مورد تقسیم قرار میگرد که به هر یک از این قسمت های برابر سهم گفته می شود .
قیمت اسمی سهام به ازای هر سهم هزار ریال می باشد . ( قیمت اسمی در تاپیک های بعدی توضیح داده می شود)
آموزش بورس  ( کارگزاری) :
نهادی که بین مشتری و فروشنده ارتباط به وجود می آورد و در ازای آن کارمزد دریافت می کند . این نهاد که خود زیر نظر سازمان بورس فعالیت میکند واسط بین سرمایه گذاران و شرکت های حاظر در سازمان بورس می باشد و در واقع دستورات سرمایه گذار مبنی بر خرید و فروش سهام را انجام میدهد.
تالار بورس:
مکانی که در آن کارگزار سفارش های خرید و فروش را عملی می نماید ؛ همچنین در این تالار تابلوی نمایانگر قیمت لحظه ای سهام برای دیدن سهام داران وجود دارد .
خود تالار به دو بخش اصلی و فرعی تقسیم می شود که در تالار اصلی شرکت هایی وجود دارند که از فیلتر سازمان بورس رد شده اند و با قوانین آن هماهنگ شده اند و در تالار فرعی شرکت هایی اند که پس وقف داده شدن با قوانین سازمان بورس می توانند به تالار اصلی راه پیدا کنند.
کد بورسی:
این کد همانند کد ملی و یا اقتصادی در واقع معرف شما در بورس است و شمای سرمایه گذار را با این کد در بازار سرمایه می شناسند.
پس اولین گام برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه مراجعه به کارگزاری ها و گرفتن کد بورسی می باشد.
شاخص در آموزش بورس :
ساده ترین تعریفی که از شاخص می توان داشت این است که شاخص آمار و ارقامی است که به سرمایه گذار در دستیابی به رموز اقتصادی کمک می کند.
شاخص نماینده یا نمودار است به این صورت که در بورس شاخص یک صنعت (مثل شاخص قندی ) نشان دهنده ی وضعیت شرکت های زیر گروهش است ؛ یعنی اگر شاخص صنعتی مثبت باشد نشان دهنده ی سود آوری شرکت های زیر گروهش می باشد.
برای مثال شاخص قندی از بهمن نود و هفت تا به امروز 18/1/98
هفتاد در صد مثبت بوده که نشان از سوآوری سهام قندی بوده است.
شما برای آشنایی با شاخص ها ،نماد ها ؛ اخبار و اطلاعیه های بورسی(کدال) و به طور کل فضای بورس می توانید به سایت های زیر نظر سازمان بورس مراجعه کنید که در ذیل آدرس آنها را درج کرده ایم .

  • www.tsetmc.com
  • www.tse.ir
  • www.codal.ir
آموزش بورس

آموزش بورس اخبار بورسی:

آموزش بورس : همانطور که گفته شد هر روز با آغاز به کار بازار ، سازمان بورس شروع به انتشار اخبار مربوط به شرکت ها میکند که این اخبار شامل شفاف سازی ، توقف نماد ( که دلایل مختلفی مثل نوسان قیمت و …) برگزاری مجامع و انتشار صورت های مالی می باشد که شما می توانید این اخبار را در سایت کدال دنبال نمایید.
صندوق های سرمایه گذاری:
برخی از افراد که مهارت زیادی در تحلیل و خرید سهام ندارند شروع به خرید واحد های صندوق های سرمایه گذاری می کنند .
صندوق های سرمایه گذاری متشکل از تحلیل گران و اقتصاد دانان می باشند که مشتری واحد های صندوق ها را با توجه به تحلیل این متخصصین مشتریی می کنند که هر واحد شامل یک میلیون تومان است .
لازم به ذکر است که اکثر کارگزاری ها دارای صندوق سرمایه گذاری می باشند.
محدوده نوسان :
توجه داشته باشید که هر سهم روزانه می تواند تا پنج درصد نوسان قیمت در تابلوی بورس داشته باشد یعنی هر سهم می تواند در روز تا پنج در صد مثبت یا منفی شود ؛ البته این امر استثنایی هم دارد به نام حراج تک قیمتی که در آینده توضیح داده می شود.

آموزش بورس
آموزش بورس

مزایای سرمایه گذاری در بورس (آموزش بورس)

سرمایه اندک:
به نحوی که هر فرد با هر میزان سرمایه قابلیت ورود به این بازار را خواهد داشت . به عنوان مثال در بازار سرمایه شما به راحتی می توانید با مبلغ یک میلیون ریال بخشی ازسهام یک شرکت بزرگ را مشتری نمائید .
اما اگربازار بورسی وجود نمی داشت به سختی می توانستید درشرایط عادی با این مبلغ
حرکت اقتصادی خاصی را انجام دهید .
نقد شوندگی:
آموزش بورس : هر زمان که تمایل داشته باشید می توانید سهم خود را بفروش برسانید و دو روز بعد قابل برداشت می باشد که همین امر باعث شده که به نسبت سرمایه گذاری های دیگر قابلیت نقدشوندگی بیشتری داشته باشد.
تنوع در دآمد:
آموزش بورس : خرید سهام شرکتی توسط شما به منزله ی سهام دار بودن شما در آن شرکت می باشد پس سوداوری شرکت به هر طریقی سودآوری شما می باشد از جمله تقسیم سود سالانه ، افزایش قیمت سهم در مارکت ، افزایش سرمایه و…
معافیت مالیاتی:
آموزش بورس : در صورتی که شما پول نقد خود را در بانک به عنوان سپرده گذاری قرار دهید بنابر قوانین بانکی مقداری از سود پول شما به عنوان مالیت به دولت پرداخت خواهد شد این در حالی است که کارگزاری موظف است مقداری از درصدی که از خرید و فروش شما به عنوان کارمزد برمی دارد به عنوان مالیات بپردازد و مالیاتی از شما کسر نمی شود.

 استراتژی معاملاتی چیست؟

آموزش بورس : مهمترین قدم برای فعالیت در بازارهای مالی داشتن راهبرد و نظم معاملاتی است در واقع افرادی در بازارهای مالی موفق اند که داری استراتژی اند و به ان پایبند هستند .
هر کسی دارای یک سیستم معاملاتی و استراتژی معاملاتی متناسب با خود است و مثال معروف در بازارهای مالی این است که «استراتژی معاملاتی هر فرد بیانگر شخصیت آن فرد است.»
حال سوال پیش آمده این است که استراتژی معاملاتی چیست؟
استراتژی این است که شما معین کنید که با چه سرمایه ای و با چه ابزاری به معرفی یک سهم بپردازید و تشخیص دهید که آیا سهم مذکور با چهار چوب انتخابی شما هماهنگ است یا خیر .
سهامی عام و خاص:
تمامی شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه شهرکت های سهامی عام اند یعنی بیش از پنجاه و یک درصد سهم آن ها در دست مردم است . شرکت های سهامی خاص در واقع مالکیت و کنترل آنها به دست افراد خاص می باشد.
سهام داره عمده به شخص یا سازمانی گویند که بیش از یک درصد از سهام یه شرکت را دارا باشد و سهام داری که کمتر از این عدد را دارا باشد را سهام دار خرد گویند .

 ابزار کار  در آموزش بورس :

آموزش بورس : ابزار کار هر یک از این سهام داران دارای شباهت و تفاوت است ؛ برای مثال همه ی سهام داران عمده و خرد از تحلیل های تکنیکال و بنیادی برای پیش برد اهداف خود استفاده می کنند ولی سهام داران عمده داری خبرهایی از شرکت مورد نظر است که باعث می شود بازیگر سهم شوند .

در تحلیل تکنیکال شما با توجه به نرم افزاری که دارید (مثل مفید تریدر ) با توجه به ابزارها به معرفی قیمت می پردازید و در جای مناسب وارد معامله می شوید ولی در تحلیل بنیادی شما با توجه به معرفی صورت های مالی شرکت ها برای یک سرمایه گذاری بلند مدت وارد معامله می شوید.

براساس آمار بانک مرکزی سوداورترین نهاد در سال 97 بورس بوده است که با مثالی ساده روشن می شود
در سال 97 قیمت دلار با یک صعود قابل پیش بینی از 3500 تومان تا 19000 تومان پیش رفت که عده ای سود و عده ای متضرر شدن .
اما اگر یکی از نماد های بورسی مثل قند ارومیه ( با نماد قاروم) را معرفی کنید خواهید دید که قیمت این نماد در ابتدای سال 570 بوده و در انتهای شهریور قیمت ان به 5000 تومان رسیده یعنی حدود 700 در صد رشد .
یا برای مثال دیگر در عهمین سال 98 فرض کنید ساختمانی را به قیمت 500 میلیون تومان مشتریی کرد ه اید و 6 ماه بعد قیمت آن 700 میلیون تومان رسیده و شما قصد فروش آن را دارید که با توجه به رکود فعلی مسکن شما باید مدت طولانی منتظر مشتری باشید تا آن را بفروشید این در حالی است که چهار ماه پیش بنده نماد پاسا (ایران یاسا تایر) را در بورس به قیمت 211 تومان مشتریی نمودم و الان قیمت ان 450 تومان است یعنی بیش از صد در صد سود .

آموزش بورس قدم اول

قبل از این که شروع به معرفی بخش های مختلف تحلیلی و کسب سود در بورس  و آموزش بورس کنیم یک خاطره ای از حدود سه ماه پیش تعریف می کنم تا اثبات شود که بورس و فارکس و در کل همه ی بازار های مالی علم است که با اکتساب صحیح آن قطعا وارد عرصه ی جدیدی از پول دراوردن و تغییر مثبت در زندگی می شوید و در غیر این صورت نتیجه ای عکس خواهید دید .
سه ماه پیش در یکی از کافه های محله ای نشسته بودم که با آقایی آشنا شدم که تماماً اتفاقی متوجه شدم ایشون نیز بورس کار می کرده ولی راضی نبود و وقتی دلیل آن را جویا شدم به این نتیجه رسیدم که ایشون از علم تحلیل تکنیکال و بنیادی و حتی تابلو خوانی هیچ سررشته ای نداشته و خرید ها خود را صرفا بر اساس رنگ قرمز نمادها در تابلو معاملاتی می خریده و استراتژی او فقط همین بوده است .
وقتی نمادهایی که می خریده را پرسیدم یادم اومد که یکی از دوستان از همان نماد چهل درصد سود برده است .

اطمینان داشته باشید که با علم و آگاهی و ممارست می توانید در بازار بورس به سودهای خوبی برسید پس هیچ وقت از یادگیری غافل نشوید .

قبل از شروع به آموزش بورس و آموزش تحلیل سهام در بورس ، لازم است که شما با فضای سایت های سازمان بورس آشنایی پیدا کنید .
همانطور که در قسمت های قبل گفتیم مهمترین سایت های بورسی عبارتند از:

ابتدا با معرفی این  سایت آغاز میکنیم

آموزش بورس و tsetmc

در بورس هر شرکت در دسته بندی عضو یک گروه یا صنعت است برای مثال شرکت قند و شکر لرستان زیر مجموعه ی گروه قندی است و پتروشیمی جم زیر گروه پالایشگاهی و پتروشیمی است .
حال برای شناخت هر یک از شرکت ها و اینکه زیر گروه کدام صنعت است سازمان بورس برای هریک نمادی انتخاب کرده که حرف اول آن نماد نشان از گروه صنعتی آن است مثلا قلرست نماد شرکت قند و شکر لرستان است که حرف «ق » بیانگر زیرگروهی صنعت قند وشکر است .
مرور حروف و صنعت های مختلف:

  • «ق» ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه قندی و شکر
  • «ر»ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه خدمات فنی و مهندسی
  • «ث» ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه املاک و مستغلات
  • «ح» ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه حمل و نقل
  • «و»ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه سرمایه گذاری و بانکی
  • «خ» ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه خودرویی
  • «س» ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه شرکت های سیمانی
  • «ک» ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه شرکت های شیشه ، کاشی و سرامیک
  • «ش»ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه پالیشی و پتروشیمی
  • «د» ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه دارویی
  • «غ» ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه غذایی
  • «ب» ابتدای هر نماد بیانگر زیر گروه برقی
  • «ت»ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه ماشین آلاتی
  • «ف» ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه فلزی
  • «پ» ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه لاستیکی و پلاستیکی
  • «ک» ابتدای هر نماد بیانگر زیرگروه استخراج فلزی و معدنی و ذغال سنگ
آموزش بورس

آموزش بورس : همانطور که در تصویر بالا می بینید شما می توانید در قسمت بالا سمت چپ مربع سفید و قرمز رنگ (آیکن دیده بان بازار) را سرچ کنید و شرکت ها و صنعت ها را مشاهده نمایید .
قسمت مربع اول بالا سمت راست آیکن وضعیت بازار را مشاهده می کنید که در جلوی آن وضعیت بسته برای بازار درج شده است .

ساعت کاری بازار از شنبه( ساعت 9 صبح تا 12 ) تا چهارشنبه می باشد که در ساعت 8:30 تا 9 (قبل از باز شدن بازار ) و 12 تا 12:30 (بعد از بسته شدن بازار) نماد ها در و ضعیت سفارش گیری قرار دارند .
در مورد شاخص ها و این که هر کدام ملاک چه بازاری(فرابورس ، پایه و…) است برای آشنایی بیشتر به تاپیک قبلی ما و بحث شاخص ها مراجعه بفرمایین.
اما در مورد قیمت بازار و ارزش معاملات و قبل از توضیح در رابطه ی با آنها لازم بذکر است بدانید که علامت بی انگلیسی جلوی اعداد نشانه ی میلیارد و ام انگلیسی نشانه میلیون است و در تصویر بالا که مشاهده می کنید ارزش و حجم وتعداد معاملات در همان روز کاری را سازمان قرار داده است.
در مربع پایین تر آن نمادهایی رو مشاهده می کنید که بیشترین تاثیر را در شاخص گذاشته اند که نمادهای سبز رنگ نشان از رشد و نمادهای قرمز رنگ نشان از کاهش قیمت آن نماد در روز است.

این نماد ها از بزرگترین شرکت هایی اند که در بورس حضور دارند و نوسان قیمت ان ها تاثیر زیادی در بازار می گذارند.
در قسمت نمادهای پربیننده با توجه به تعداد معاملات و حجم آنها شما به این نکته می توانید پی ببرید که ورود نقدینگی در کدام سهم و کدام صنعت بیشتر است و با معرفی نمادهای آن گروه می توانید نمادی را که پتانسیل رشد در روزهای آتی را دارد انتخاب نمایید.
در قسمت فرابورس نیز نمادهای معاملاتی در این بازار را مشاهده می کنید که توضیحات بالا در مورد آن صدق می کند.
اینها توضیحاتی در مورد آیکن کلی در یک نگاه (قرمز رنگ) بود حالا به سراغ آیکن بعدی یعنی بورس اوراق بهادار (سبزرنگ) میرویم.

آموزش بورس

در این قسمت موضوعاتی را که قبلا توضیح دادیم را (بازار نقدی و نمادهای پربیننده) کنار میزاریم و به سراغ مربع پیام های ناظر بازار می رویم .
در این بخش نمادهایی که طی آن روز متوقف شده یا بازگشایی شده را می بینید . از جمله ی علل توقف یک نماد می توان به این موارد اشاره کرد :

  1. افزایش سرمایه یک شرکت
  2. ابهام در شفاف سازی صورت مالی
  3. .تغییرات قیمت بیش از محدوده در روز کاری
  4. برگزاری مجامع

هرگاه شرکتی نیاز داشته باشد که تعداد سهام خود را در بازار افزایش دهد اقدام به افزایش سرمایه می کند اما این کار باید از محل های مربوط به خود انجام شود (راه های افزایش سرمایه) که شامل این موارد است :

  1. افزایش سرمایه از محل سود انباشته( سودهای محقق شده که پرداخت نشده اند)
  2. .افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
  3. .افزایش سرمایه سرمایه از محل آورده ی نقدی
  4. .روش صرف سهام

هر یک از موارد بالا در مباحث جداگانه آموزش بورس  معرفی خواهد شد .
گزینه های 2و3 همانطور که از اسمشان پیداست دلیل توقف نماد می توانند باشند؛
ولی در مورد مجامع باید گفت که هنگامی که یک شرکت نیاز به تصمیم گیری در مورد مسایل مهم
(مثل افزایش سرمایه) داشته باشد اقدام به برگزاری مجمع میکند که مدیران و سهامداران آن می توانند در جلسه شرکت کنند.
معمولا مجمع ها به دو صورت است :

  1. .مجمع عادی سالانه : برای رسیدگی به صورت های مالی شرکت، تقسیم سود بین سهامداران و رسیدگی به گزارش مدیران سالی یک بار طبق زمان تعیین شده ی اساسنامه برگزار می شود .
  2. مجمع فوق العاده : هر مجمعی به غیر از مجمع سالیانه، مجمع فوق العاده محسوب می شود که معمولا جهت افزایش سرمایه ، انحلال شرکت ، تغییر اساسنامه شرکت و … برگزار می شود.

پس تا اینجا به صورت مختصر با دلایل توقف نمادها آشنا شدیم و حالا به سراغ عکس بعدی می رویم .

آموزش بورس

آموزش بورس

در این قسمت شما می توانید نوسان شاخص ها را به صورت نمودار روزانه ی آن مشاهده کنید و همچنین در قسمت پایین تر گروه های مثبت را می بینید که ورود نقدینگی آنها بالا بوده و در حال رشد اند.

آموزش بورس

در مورد افزایش یا کاهش قیمت به پایانی نکته ای که الان به ذهنم رسید این است که آخرین قیمت در واقع قیمتی است که در بازار معامله شده است و قیمت پایانی آن است که سازمان بر اساس فرمول هایی به دست می آورد و منتشر می کند و چنانچه آخرین قیمت نسبت به قیمت پایانی افزایش داشته باشد نشان از رشد احتمالی سهم در روز آتی باشد که در بحث تابلو خوانی به صورت مفصل بحث خواهیم کرد.

در قسمت بعد آموزش بورس شما حق تقدم نمادها را می بینید و سوال پیش می آید که حق تقدم چیست؟

همانطور که گفته شد وقتی شرکتی برای افزایش سهام خود افزایش سرمایه دهد سهامداران این شرکت برای استفاده از سهامی منتشر شده دارای اولویت می باشند که این اولویت حق تقدم است .

فرض کنید شما قبل از مجمع افزایش سرمایه ، 1000 سهم از آن شرکت را دارا باشید حالا شرکت بیست درصد افزایش سرمایه داده است که بیست درصد از هزار سهم به شما تعلق می گیرد یعنی 200 حق تقدم به شما تعلق می گیرد که طی مراحلی آن را می توانید به سهم تبدیل کنید یا بفروشید . این نمادها در پایین کلمه خود حرف «ح» را دارا می باشند مثل رتکوح

آموزش بورس

در آیکن نماد های مشمول تعلیق در واقع اخطاری به نمادهایی است که دارای ابهام در شفاف سازی اند یا صورت های سود و زیان خود را ارایه نکرده باشند .
شما می توانید با مراجعه به سایت سازمان بورس تمام راهنمایی را مشاهده بفرمایید از جمله بورس انرژی و کالا و کدال و… که در مورد هریک صحبت شده است .
در آیکن علامت سوال و علامت پیامک شما می توانید قابلیتات سایت را ملاحظه کنید و چنانچه نظر یا شکایت و پیشنهادی داشته باشید می توانید بیان کنید.
در آیکن ذره بین با جستجو کردن نماد مورد نظر خود مد توانید راهنمایی نماد خود را مشاهده کنید برای مثال من نماد خاذین(سایپا آذین) را سرچ می کنم.

آموزش بورس

در تصویر بالا نماد خاذین را مشاهده می کنید و در جلوی آن بازاری که نماد در آن پذیرفته شده است و قابل معامله است که در موضوعات قبل به بحث بازارها و انواع آنها پرداختیم.
در قسمت بعد شما اولین قیمت امروز (قیمت باز شده) ،قیمت دیروز ، معامله ( همان آخرین قیمت) و قیمت پایانی را مشاهده می کنید . ساعت آخرین معامله (سفارش گیری) و وضعیت نیز در کادر پایین تر قرار گرفته است و نکته در مورد وضعیت این است که برای یک نماد می تواند چند حالت از وضعیت پیش آیند که اولین آن وضعیت مجاز است که نماد بدون هیچ منعی در حال معامله شدن است در حالتی دیگر نماد می تواند ممنوع و متوقف باشد به دلایلی که بالا در بحث توقف نماد اشاره شد متوقف می شود . در حالت دیگر وقتی خبر از بازگشایی نماد متوقف شده آید نماد در حالت مجاز محفوظ قرار میگیرد که قیمت خرید و سفارش می گیرد ولی معامله نمی شود .
تحت احتیاط یا مشمول فرایند تعلیق حالتی است که سازمان به نماد مورد نظر مهلت می دهد تا شفاف سازی خود را ارایه دهد.
در قسمت پایین تر آن تعداد معاملات و… را مشاهده می کنید که حجم تقاضای 3795285 نشان از صف خرید و رشد این سهم را دارد .
.
در بخش بازه ی مجاز ، روز ، هفته و سال شما نوسان قیمت را در بازه های مختلف مشاهده می کنید که در جلوی بازه ی سال مقدار رشد این سهم در طول سال نشان از سودآوری آن در طول یک سال است. البته احتیاط کنید که اگر سهمی به سقف سالیانه ی خود رسیده در خرید ان دقت لازم داشته باشید.
بحث بعدی تعداد سهام و حجم میانگین ماهانه آن نماد است نیاز به توضیح ندارد ولی حجم مبنا و تعداد سهام شناور است که توضیح داده می شود.
حجم مبنا تعداد سهامی است که انتظار می رود در طول روز کاری مورد داد وستد قرار گیرد .
سهام شناور تعداد سهامی است که در دست صاحبان سهم قرار دارد و طبق نظر سازمان باید حداقل بیست درصد باشد.

ای پی اس چیست؟ سود سالیانه هر سهم که در صورت مالی آن سهم وجود دارد که از تقسیم سود کلی سهام پس از کسر مالیات به تعداد سهام به دست می آید . سود پیش بینی شده سودی است که هر نماد برای سال مالی در پیش پیش بینی می کند و سود تحقق یافته(دی پی اس) سود هر سهم که در سال مالی قبلی پرداخت شده است.

آموزش بورس پی/ای چیست؟

نسبت قیمت به درامد است در حقیقت این نسبت نشان از مقدار ریسک پذیری را نشان می دهد که اعداد پایین مثبت نشان از مناسب بودن آن سهم است .
این نسبت ها می تواند در تصمیم گیری شما برای سرمایه گذاری بلند مدت مهم باشد ولی افراد چارتیست (کسانی که تحلیل تکنیکال انجام می دهند) معمولا این مباحث را کمتر مورد توجه قرار می دهند.
در قسمت بعدی شما میزان سهام خرید و فروش شده توسط سهامداران حقیقی و حقوقی را مشاهده می کنید که در مقاله ی آشنایی با بورس هریک از این سهامداران را برای شما معرفی کرده ایم و لازم به ذکر است که شناخت سهامدار حقیقی و حقوقی و نحوه ی خرید و فروش آنها در بحث تابلو خوانی تا چه اندازه در معرفی یک سهم موثر است.
اما نموداری که در تصویر می بینید نمودار قیمت و حجم در طول روز است که نشان می دهد سهم از چه قیمتی و چه حجمی حرکت کرده و به چه اندازه پیش کاهش یا افزایش داشته است. فقط به خاطر داشته باشید که این نمودار کندل استیک است که در بحث تکنیکال به آموزش آن خواهیم پرداخت.
در نمودار پایین تر شما نماد های همگروه سهم مورد نظر و مقدار نوسان آنها را مشاهده می فرمایید. حتما توجه بفرمایید که سهام مورد نظر شما برای خرید چه شرکتی است در کدام نقطه ی کشور و چه تولیدات و خروجی دارد که می تواند برای سرمایه گذاری های بلند مدت بسیار مهم باشد؛ برای مثال فرض کنید یکی از کشورهای همسایه برای ساخت و سازهای خود به تازگی با ایران برای خرید سیمان به توافق رسیده باشد حالا شما باید بدانید نزدیکترین شرکت به این کشور کدام است چون اقدام به خرید سیمان و محصولات آن کشور می کند و در نتیجه سهام این شرکت رشد می کند .

آموزش بورس

در تصویر بالا قسمت مشخص شده با مستطیل مشکی رنگ پس از معرفی تب در یک نگاه(قرمز رنگ) به سراغ تب پیام ناظر(سبز رنگ) می رویم؛ شما با کلیک بر روی این تب تمامی پیام ها در خصوص این نماد از سوی سازمان بورس قابل دیدن است از جمله توقف نماد و افزایش سرمایه و …
با کلیک روی تب سابقه شما سابقه معاملات این سهم را می بینید با این نکته که آمار امروز این سهم فردا بر روی سایت قرار می گیرد یعنی آمار هر روز کاری فردای آن روز بر روی سایت قرار می گیرد . این تب نیز در معقوله ی تابلو خوانی جهت پیش بینی ورود و خروج پول هوشمند بسیار مهم است .

در تب اطلاعیه شما از گزارشات مالی دوره ای و تصمیمات مدیران جهت افزایش سرمایه و… مطلع می شوید.
گزارشات مالی دوره ای می توانند در دوره های یک ،سه،شش ماهه یا به صورت سالیانه ارایه شود .

تب های بعدی یعنی آگهی دعوت به مجمع و تغییر وضیعت را که توضیح داده ایم و در مورد تب شناسه شما می توانید کد های شرکت و صنعت و همچنین نوع بازار سهم را مشاهده نمایید .
تب های هیت مدیره و حقیقی و حقوقی هم خودتان مشاهده نمایید و نیاز به توضیح ندارد ولی تب سهامداران را حتما مد نظر داشته باشید که نشان از دارندگان درشت سهم است و اگر در پایان روز با فلش های قرمز و سبز در روبه روی آنها مواجه شدید نشان از ورود و خروج سهام دار درشت در پایان روز است.
تب های بعدی را توضیح داده ایم ولی سه تب دیگر یعنی تولید و فروش،ترازنامه و سود وزیان فاکتورهای مورد نیاز ما جهت تحلیل بنیادی و سرمایه گذاری بلند مدت است.
شما در تب تولید و فروش می توانید میزان تولید ان شرکت و همچنین فروش آن را در دوره های مالی متفاوت مورد معرفی قرار دهید .
در این سه تب هر سطر را به صورت عرضی مورد مطالعه قرار دهید و چنانچه عددی در درون پرانتز قرار داشت نشان از منفی بودن آن عدد است و کاهش داشته است ؛ البته بحث تحلیل بنیادی و اینکه چه سطرها و ستون هایی حایز اهمیت هستند فنون و فرمول های وجود دارد که در مباحث بعدی و در مقاله های جداگانه به آموزش آنها خواهیم پرداخت .
تب پورتفوی تبی است که به شرکت ها و موسسات سرمایه گذاری و دارایی آنها مربوط میباشد که اشاره کردیم که با علامت «و» در ابتدای نماد قابل جستجو است .

بحث پراهمیتی که هنوز توضیح نداده ایم بحث فیلتر نویسی است. اگر تب دیده بان بازار ( کنار ذره بین مربع سفید رنگ) را کلیک کنید تصویر زیر برای شما به نمایش در می آید .

آموزش بورس

در ابتدا شما صنعت های مختلف و نماد های زیر گروه آنها را مشاهده می کنید . یکی از واژگانی که در بورس زیاد به گوشتان می رسد واژه ی واچ لیست است ؛ واچ لیست یعنی سهامی رو که شما مد نظر دارین تا در زمان مناسب و قیمت مناسب اقدام به خرید آن کنید .
شما ممکن است در واچ لیست خود نیاز به نمادهایی داشته باشید که در طول روز به کف قیمت خود در یک ماه اخیر رسیده باشد یا سهامی رو نیاز دارین که حقوقی در حال بیشترین خرید یا فروش آن باشد .
به همین منظور شما در تبی که با فلش مشخص کرده ام میتوانید به فیلتر نویسی و تهیه ی خروجی کنید که بسیار در انتخاب سهام شما می تواند کمک کند .
شما با کلیک بر روی این تب می تواند پس از آموزش شروع به وارد کردن کدهای مورد نظر خود کنید که البته در قسمت راهنمای فیلتر نویسی می توان از قابلیتاتی که سایت مد نظر گرفته استفاده کنید .

همانطور که ملاحظه می کنید بنده در حد توان مهمترین بخش های این سایت رو به حضورتان معرفی کردم و چیز مهمی جهت توضیح دادن وجود ندارد به جز چند نکته که خدمتتان عرض می کنم .
نکات پایانی از سایت سازمان بورس:

  1. .سایت دیگر بورس در واقع همین قابلیتات را به صورت اجمالی تر دارد .
  2. کدال سایت اطلاع رسانی در مورد نمادهای بورسی است که حتما مورد توجه قرار دهید .
  3. در مورد محدوده ی مجاز قیمتی همانطور که گفته شد بین پنج درصد مثبت یا منفی در روز است به جز حراج تک قیمتی که بدون محدودیت نوسان پس از بازگشایی داد وستد می شود برای به دست آوردن قیمت اصلی آن.
  4. حتما مباحث بالا را با مراجعه به سایت مربوطه تمرین کنید و جهت یادگیری بهتر نکات را یادداشت نمایید.

پس از معرفی این سایت مرحله ی بعد آشنایی شما با انواع تحلیل ها است که همه ی آن ها را آموزش خواهیم داد.
روش های مختلف در تحلیل وجود دارد که بیسیکال آن ها تحلیل بنیادی و تکنیکال می باشد البته از تابلو خوانی و تشخیص به موقع ورود پول هوشمند نباید غافل شد که بسی مهم است و ترکیب همه ی این روش ها در سود آوری بسیار کمک کننده است. پس انواع تحلیل عبارتند از:

  1. آموزش بورس تحلیل تکنیکال
  2. آموزش بورس تحلیل بنیادی
  3. آموزش بورس تابلو خوانی

آموزش بورس قدم دوم 

در ادامه ی آموزش بورس و مباحث بورسی امروز قصد داریم در مورد موضوعات مهم کد به کد و پول هوشمند صحبت کنیم.

یادگیری این دو به عنوان یکی از معتبرترین ابزار ها برای کسب سود در بازار بورس بسیار مهم می باشد و ترکیب آنها با تحلیل تکنیال و البته صبر، نتایج درخشانی به همراه خواهند داشت.

در واقع خیلی از سرمایه گذاران پس از شناسایی کد به کد و یا پول هوشمند در یک سهم سریعا وارد آن سهم می شوند و به همین دلیل فقط به این شناسایی پای بند هستند ولی ترکیب این کار با تحلیل تکنیکال و بنیادی بهتر است .
در واقع تشخیص پول هوشمند و کد به کد از شاخه های تابلو خوانی است ولی برای آشنایی شما و اهمیت این موضوع قصد داریم زودتر به مقدمه و معرفی این دو بپردازیم.

پول هوشمند

اگر تجربه ی داد و ستد در بازار بورس را داشته و دنبال کننده ی اخبار بورسی و گفت و شنود های مربوط به بورس بوده اید حتما واژه ی پول هوشمند یا اسمارت مانی را بارها شنید ه اید و می دانید که پی بردن به اینکه کی و چه سهمی پول هوشمند داشته شما را به کسب سود بزرگ نزدیک می کند.
اسمارت مانی یا همان پول هوشمند در مواقعی که جو بازار نزولی و نماد ها در حال افت باشند وارد بازار می شود و روند بزرگی را شکل می دهد . در واقع این پول خرید بیشترین سهم ممکن در پایین ترین قیمت است.

پول هوشمند را عده ای بازار گردان(که دارای اخبار رانتی از یک سهم هستند) وارد می کنند تا در زمان و جای مناسب با سود چندین برابر خروج کنند . اینکونه پول ها ممکن است به بزرگی پولهایی که حقیقی وارد سهم می کنند نباشد ولی می تواند بسیار مهم تر باشد و اهدافی را دنبال می کنند که بسیار جالب است .

سهامداران رانتی بعد از این که سهم هایی که در صف عرضه هستند را پیدا می کنند با وارد کردن شایعات باعث می شوند تا در کف قیمتی سهام دارانش را ناامید کنند و بعد خود کم کم شروع به جمع کردن سهام در کف قیمت می کنند ؛ سهام دار بیچاره که تا اینجا احتمالا در این نماد متضرر بوده برای جلوگیری از ضرر بیشتر عرضه ی سنگینی را وارد می کند.

در نمودار های تکنیکالی در واقع این کف قیمتی و در جا زدن مدتی قیمت را می توان تشخیص داد و حتی (همانطور که در بحث اندیکاتور بولینگر باند خواهیم گفت) گاهی این در جازدن به قدری است که بعد از خسته کردن سهام داران و خروج آنها شاهد صعود شارپی در سهم هستیم.
این نکته را در آموزش بورس به خاطر داشته باشید که ورود این پول ها به یکباره نیست بلکه کم کم در کف های قیمتی است به طوری که در این روزها ما شاهد عرضه بیشتر در این سهم ها هستیم و بعد از آن صعود سهم شروع می شود .
بعد از اینکه سهم ها جمع شد قیمت شروع به رشد می کند و نوسان های مثبت چند درصدی می دهند که به دنبال آن حقیقی ها نیز وارد سهم می شوند و شروع به خرید می کنند و همین تقاضا باعث رشد قیمت می شود بعد از اینکه قیمت رشد کرد و بازیگران سود مورد نظر را کسب کردن طی چند مرحله شروع به خروج از سهم می کنند و باعث پایین اومدن قیمت سهم می شوند و حقیقی ها به امید برگشت قیمت همچنان در سهم می مانند تا جایی که در ضرر فرو می روند.
در واقع یکی از فصول تحلیل و سهام داری همین است که شما بدانید نقطه ی ورود و خروج یک سهم کجاست و بر همین اساس برای خود حد سود و حد ضرر مشخص کنید (در مطالب آتی به معرفی حد سود و ضرر خواهیم پرداخت).
اگر بتوانید این پول های هوشمند را تشخیص دهید و با بازیگران سهم همراه شوید به سود های رویایی خواهید رسید که ما شما را تا آشنایی کامل با این مبحث کمک خواهیم کرد.

آموزش بورس کد به کد

آموزش بورس : یکی دیگر از کارهایی( یا شاید فریب ) که بازیگران سهم با آن نماد می کنند عمل کد به کد است.
کد به کد یعنی یک کد در یک قیمتی هم سفارش خرید بگذارد هم سفارش فروش .
کد به کد زمانی اتفاق می افتد که حجم معاملات یک سهم در طول روز به شکل عجیبی افزایش میابد ، برای اینکه متوجه شوید این افزایش حجم معاملات صورت گرفته یا نه در سایت سازمان بورس نماد را سرچ کنید و سابقه ی معاملات آن را چک کنید .
اگر حجم روزانه ی معاملات در محدوده خاصی از اعداد بود و بعد یهو در یک روز حجم معاملات زیاد شده بود باید چک کرد که آیا کد به کد صورت گرفته است؟
بعد از این ریز معاملات را باید معرفی کرد تا مشخص شود چه حجمی از جا به جایی ها صورت گرفته است .
کد به کد معمولا در حجم های خاص و در یک زمان مشخص صورت می گیرد . مثلا تعداد هفتاد هزار حجم به تعداد زیاد راس ساعت ده جا به جا شده است .
اما اینکه چه کسانی این کار را انجام می دهد نیز جای سوال است.
در هر سهمی همانطور که در مطالب قبل گفتیم حقوقی حضور دارد که معمولا دارای اخباری رانتی است .

این حقوقی دارای تعدادی هم کد حقیقی است . زمانی ما با کد به کد می توانیم به سود برسیم که حقوقی با کد حقوقی خود بفروشید و با کدهای حقیقی مشتریی کند.
اینکه چرا حقوقی به یکباره حجمش را وارد یا خارج نمی کند به دلیل اینکه فقط می خواهد سود کند پس کم کم و به صورت تجزیه شده حجمش را وارد می کند تا باعث شک نشود و عمده دلیل کد به کد فریب مشتری و فروشنده توسط حقوقی سهم است.
زمانی که سهم اوضاع خوبی دارد حقوقی با کد حقوقی خود می فروشد و با کد حقیقی شروع به جمع کردن سهم می کند .

در این بین حقیقی ها برای اینکه از سهم جا نمونند شروع به خرید میکنند و به دنبال آن حقوقی هم کم کم خروج از سهم را شروع می کند و به این دلیل باعث کاهش قیمت سهم می شوند ولی حالت برعکس این موضوع به گونه ای است که حقوقی با کد حقوقی خود می خرد و با کدهای حقیقی می فروشد که این کار باعث می شود حقیقی های سهم شروع به فروش می کنند قیمت هم پایین می آید و حقوقی سهم را جمع می کند و تا جایی با صبر سهم ها را می خرد به طوری که اصطلاحا می گویند سهم خشک شده است بعد از آن قیمت سهم شروع به افزایش می کند.
در کل چهار نوع کد به کد در بازار داریم و اهم آنها همین دو موردی است که در بالا اشاره کردیم .

یک مورد دیگر که باید در مورد آن صحبت کنیم معاملات بلوکی است که چه معاملاتی اند و چه تاثیری در روند قیمتی ایجاد می کنند.

آموزش بورس معامله بلوکی :

معامله ای است که در آن محدودیت های قیمتی و حجمی لحاظ نمی شود.
سه نوع معامله در بازار سرمایه وجود دارد که شامل :

  1. معامله ی خرد : همین داد و ستد سهام روزانه بین حقیقی ها و خرده فروشی و خرده پذیری توسط حقوقی
  2. .معامله عمده : ساز و کار این معامله با معامله ی خرد متفاوت است و همانطور که از نامش پیداست در این نوع معامله حجم بیشتری و با قیمت بیشتری نسبت به معاملات خرد انجام می شود.
  3. .معامله بلوکی: همانطور که اشاره شد محدودیت های قیمتی و حجمی ندارد و مثل معاملات عمده با معاملات خرد تفاوت دارد.

آموزش بورس اصطلاحات 

آموزش بورس : در این مطلب ما قصد داریم مفاهیمی را شرح دهیم که در بازار سرمایه مکررا می شنوید . این اصلاحات شما را در فهمیدن زبان سرمایه گذاری کمک خواهد کرد . برخی از این اصطلاحات ممکن است بسیار پیش پا افتاده باشند ولی قطعا نماد و سمبل یک مفهوم خاص در بازار هستند؛ به عنوان مثال برای پی بردن به این مسأله با مفهوم بازار خرسی و گاوی شروع می کنیم .

بازار گاوی و خرسی : bullish.bearish
راهنمایی کافی در مورد اینکه اصطلاح گاوی و خرسی چطور به بازار های مالی راه یافت و سمبل شد وجود ندارد ولی در این میان عده ای نظریه هایی داشتند و معتقد بودن که مفاهیم بازار گاوی و خرسی به این دلایل وارد بازارهای مالی دنیا شده اند .
گروهی معتقد بودن که بازار گاوی برگرفته از نحوه ی جنگیدن گاوهای ماتادورهای اسپانیایی است که در مبارزات خود با شاخهایشان مانع را از پایین به بالا میکشن و بازار خرسی برگرفته از نحوه ی جنگیدن خرس است که با پنجه های خود ضربات را از بالا به سمت پایین وارد می کند.
عده ای هم معتقد بودن در گذشته دلالان پوست خرس وجود داشتند که پوست ها را به قیمت روز پیش فروش می کردن و چون معتقد بودن که قیمت پوست در روزهای آتی ارزان می شود در روز مقرر پوست را از فروشنده می خریدند و تحویل مشتری می دادند و عده ای هم که معتقد بودن پوست گاو در روز های آتی بالاتر می رود پوست ها را می خرید و انبار می کردند تا در روز ها ی آتی به قیمت بالاتر بفروشند .
اما مفهوم بازار های خرسی و گاوی هم برگرفته از همین اسناد است و روزهایی که بازار های مالی رو به کاهش و افت است اصطلاحا آن را بازار خرسی می گویند و روزهایی که بازار رو به افزایش و رشد است اصطلاحا آن را بازار گاوی می گویند.

آموزش بورس  اصطلاحات حد سود و حد ضرر:

آموزش بورس  : یکی از اصطلاحات پایه و اساسی جهت بقا در بازار های مالی ( چه بورس و چه فارکس) است که پایبندی به آنها باعث مصون ماندن شما از ضرر و پیشرفت در سودآوری می شود . شما بر طبق استراتژی خود باید در هنگام خرید یه سهم مشخص کنید چند درصد سود از این معامله می خواهید و اگر بازار بر خلاف تحلیل شما پیشرفت تا چه اندازه از ضرر پایبند باشید . معمولا پیشرفته های بازار هنگام افزایش قیمت سهامشان در فروش آن عجله نمی کنند ولی در پایبندی به ضرر هم بسیار قاطع عمل می کنند و بالفرض اگر حد ضرر ده درصدی برای خود تعیین کرده باشند به آن پایبند هستند.

خرید پله ای:
آموزش بورس  : فرض کنید سهمی را با قیمت 200 تومن خرید کردید و در حال رشد است ؛ الان قیمت به نقطه ی مقاومت خود (مثلا 250 تومن )رسیده و در حال شکستن و رد شدن از آن است پیشرفته های بازار در این مرحله هم دوباره وارد می شوند و شروع به خرید می کنند چون حد سود خود را بالاتر برده اند و با این کار وقتی قیمت به حد سود رسید همه ی سهام خود را یکجا می فروشند .
البته طی معامله یک سهم ممکن است چندین بار وارد خرید سهم شوند و به اصطلاح خرید چند پله ای داشته باشند.
روش مارتینگل در آموزش بورس  :
این روش مثل روش پله ای است ولی در حالت نزولی . فرض کنید سهمی را مد نظر داشته اید که از لحاظ بنیادی بسیار ارزنده و به رشد آن در آینده اعتقاد دارید . در یک نقطه ی تکنیکالی وارد سهم می شوید و شروع به خرید می کنید و بعد از مدتی شاهد ریزش قیمت می شوید اگر برای خود حد ضرر تعریف کرده اید با برخورد قیمت با حد ضرر از معامله خارج می شوید ولی اگر به سهم اعتقاد دارید و نمی خواهید از سهم خارج شوید باید از روش مارتینگل استفاده کنید.
در روش مارتینگل شما به سرمایه ی اولیه خود با ضریب 2 می افزایید . فرض کنید سهمی را با قیمت 100 تومن خریده اید ولی سهم پنج درصد افت کرده و به قیمت 95 تومن رسیده است حالا شما در این قیمت 2 سهم می خرید که در کل میانگین خرید شما 7/96 می شود. یعنی فروش شما بین قیمت 7/96 تا 100 هم سود ده است.
حال فرض کنید قیمت دوباره افت کرد و به قیمت 90 تومن رسید شما باید دوباره ضریب دو اضافه کنید یعنی چهارتا سهم به قیمت 90 بخرید که در این معامله میانگین خرید شما 93 تومن می شود یعنی با وجود افت ده درصدی قیمت نسبت به خرید اولیه ، اگر سه درصد بالاتر رود کل خرید شما سود ده می شود.
مزیت روش مارتینگل این است که سهمی که خریدید و نمی تواند به قیمت اولیه خرید برگردد شما می توانید در منفی های آن سود کنید ولی از معایب روش این است که نیاز به سرمایه زیاد دارد تا شما بتوانید در هر مرحله با ضریب 2 وارد معامله بشوید .

نکته: این روش برای سهامی است که از لحاظ بنیادی اعتقاد کامل به آن دارید و افت های قیمت به صورت مقطعی می باشد در غیر این صورت شما با ضررهای جبران ناپذیری روبه رو می شوید و نکته دیگر اینکه شما تا 3 مرحله می توانید وارد معامله شوید یعنی خرید اولیه بعلاوه ی ضریب 2،4 و8 . یعنی اگر پانزده میلیون سرمایه دارید ابتدا یک میلیون و در مرحله ی بعد دو میلیون اضافه کنید و در صورت ادامه افت مقطعی چهارمیلیون و بعد هشت میلیون وارد کنید.

ریسک به ریوارد:R/R  در آموزش بورس
این نسبت یعنی شما در مقابل چند درصد سود حاضرید چه مقدار از سرمایه ی خود را وارد یک معامله کنید.در واقع نسبت ریسک به ریوارد مقدار جسارت شما را در یک معامله نشان خواهد داد البته مد نظر داشته باشید که این ریسک باید منطقی باشد .
فرض کنید سهمی را در قیمت 200 تومن مد نظر دارید و حد سود را 260 و حد ضرر را 180 به دست آورده اید . برای خرید این سهم شما باید نسبت ریسک به ریوارد را بدست آورید .

برای بدست آوردن ریسک باید حدضرر را از قیمت کم کنید: 180-200
برای بدست آوردن ریوارد قیمت را از حد سود کم کنید:200-260
حالا تقسیم نتیجه ی این دو مقدار ریسک به ریوارد را نشان می دهد که زیر پنجاه درصد مناسب برای سرمایه گذاری است.40/20

انواع ریسک در آموزش بورس :

  1. .ریسک سیستماتیک :این نوع ریسک را که غیر قابل اجتناب هم گویند کنترل آن به دست سرمایه گذار نیست ؛ مثل تورم
    این نوع ریسک در بازار سرمایه هم غیر قابل اجتناب است و روی شاخص کل تاثیر دارد نه فقط یک سهم یا شاخص یک صنعت.
  2. ریسک غیر سیستماتیک : این نوع ریسک را که قابل اجتناب هم گویند و با روشهایی می توان کنترل کرد ؛ مثل ضعف مدیریتی یک شرکت.

در بازار سرمایه شرکت یا صنعتی که سهامدار آن هستید این ریسک را می کند ؛ فرض کنید یک شرکتی پرسنل آن دست به اعتصاب بزنند در این حالت تولید کم و قیمت سهام پایین می آید و برای جلوگیری از این ریسک باید دوباره تولید بیشتر شود.

آموزش بورس انواع سهام در بازار سرمایه :

قبل تشریح انواع سهام در بازار بورس باید با قیمت اسمی سهام آشنا شد .
ارزش اسمی هر سهم طبق قانون هزار ریال است . این ارزش می تواند در تحلیل بنیادی به کار آید .
از حاصلضرب تعداد سهام منتشره در ارزش اسمی یک شرکت (همان صد تومن) سرمایه یک شرکت به دست میاید و از حاصلضرب قیمت روز سهام در تعداد سهام منتشره ی یک شرکت ارزش روز آن نماد بدست میاید .

در واقع قیمت اسمی در همه ی نماد ها یک پایه است ولی معیاری برای تعیین قیمت روز سهم حساب نمی شود یعنی یک سهم می تواند قیمت روز آن خیلی بیشتر از ارزش اسمی باشد و هم می تواند کمتر باشد زیرا قیمت روز بر اساس میزان تقاضا و عرضه بدست میاید .

انواع سهام  در آموزش بورس  :

  1. عادی: سهامداران حقیقی و حقوقی مالک آن هستند و در بازار بورس داد و ستد می شود.
    ممتاز: سهامداران حقوقی خاص مالک آن است و این نوع از سهام در بازار سرمایه معامله نمی شود.

از لحاظ قانون تجارت سهام عبارتند از :1.بانام 2. بی نام 3. ممتاز 4. سهام نقدی و غیر نقدی 5. سهام انتفاعی 6. سهام موسس

  1. .سهام بانام : نام صاحب سهم در آن قید شده و برای انتقال ، نیاز به مراحل اداری و ثبت سند است.
  2. سهام بی نام : نام صاحب سند در آن ذکر نشده و دارنده ی آن صاحب و مالک آن است.
  3. سهام ممتاز که در بالا به آن اشاره شد.
  4. سهام نقدی و غیر نقدی: سهام نقدی ارزش آن نقدی پرداخت شده یا نصف پرداخت شده و نصف دیگر آن طی تعهد پرداخت خواهد شد.سهام غیر نقدی هم به صورت واگذاری ساختمان و خودرو و… پرداخت می شود.
  5. سهام انتفاعی:در اقبال انتقال شرکت و صنایع به مناطقی خاص مثل مناطق محروم ، دولت امتیازاتی به صاحبان سهم تخصیص می دهد .
  6. سهام موسس: چون این نوع شرکت ها و صنایع طی خلاقیت گروهی شکل گرفته ، مزایای این نوع سهام به موسسین آنها تعلق می گیرد . سود پرداختی آنها را اساسنامه تعیین می کند.

معامله گر و سرمایه گذار در آموزش بورس  : معامله گر و سرمایه گذار در بازارهای متفاوت با هم تفاوت هایی دارند . در هر بازاری (از جمله بازار بورس) معامله گر خیلی زود وارد یک معامله می شود و با اندکی سود از آن خارج می شود که علاوه بر سود کم، موظف به پرداخت بیشتر کارمزد است؛ در عوض سرمایه گذار با سرمایه بیشتر و همچنین صبر و تحلیل بهتر وارد یک داد و ستد می شود ولی در عوض یکبار کارمزد می دهد و سود بیشتر عاید می شود.

فرهنگ واژگان بورسی

برای فراگیری هر رشته ، مهارت ، کار و … حتما نیاز است که با اصطلاحات رایج آن بخش آشنا شد تا بتوان گام به گام پیشرفت کرد ؛ به همین منظور جهت آشنایی شما با بازار بورس در این مبحث قصد داریم به صورت خیلی ساده و تماماً واضح به توضیح مفاهیم بورسی بپردازیم و از شما نیز تقاضا داریم برای درک بیشتر این مطالب چند باری مرور بفرمایید .

  • بورس
    بورس بازاری است که در آن معاملات بر روی شرکت های پذیرفته شده با نظارت خود سازمان انجام می شود .
  • فرابورس
    بازاری است که در آن معاملات بر روی شرکت هایی انجام می شود که توانایی حضور در بازار بورس را ندارند (مثل سرمایه ی کمتر دارند) ولی همه ی معاملات آن تحت نظر سازمان بورس انجام می شود .
  • بورس اوراق بهادار
    مهمترین رکن بورس است که در آن داد و ستد اوراقی مثل مشارکت و سهم های شرکت ها انجام می شود و منظور از بورس بیشتر معطوف به این حیطه است.
  • بورس کالا
    بازاری که در آن عمده ی خرید و فروش ها کالا است با حجم های زیاد مثل محصولات کشاورزی و فلزات.
  • تالار بورس
    مکانی که در آن با توجه به مانیتورهای نصب شده می توان از قیمت های لحظه ای سهام آگاه شد .
  • سهم
    برگه ای است بهادار که در آن قیمت شرکت مربوطه درج است و جمع آن سهام است ولی امروزه این برگه ها کمتر استفاده می شود و بیشتر معاملات مجازی شده اند.
  • شاخص
    نموداری که نشان می دهد قیمت های آن روز سهام به طور کلی صعود داشته یا نزول.
  • عرضه ی اولیه
    سهام یه شرکت که برای بار اول در بورس پذیرفته شده باشد البته برای حضور در این بازار باید از فیلترهایی عبور کنند و همچنین به این هام که تازه وارد بازار شده اند بازار اولی می گویند.
  • سهامدار
    به فردی که این برگه ها (سهام) را خریده باشد سهامدار می گویند .
  • سهامی عام
    اگر شرکتی بیش از پنجاه درصد از سهامش در اختیار مردم باشد سهامی عام است و برای داد و ستد سهام این شرکت ها نیاز به اطلاع به شرکت نیست .
  • سهامی خاص
    اگر مالک بخش عظمی از سهام یه شرکت چند نفر یا گروه باشند سهامی خاص است . داد و ستد سهام این شرکت ها با کسب رضایت از بقیه سهامداران انجام می شود .
    این نکته را به یاد داشته باشید که در بازار فقط شرکت های سهامی عام حضور دارند .
  • سهامدار حقیقی
    فردی که در بازار سهام یه شرکت را دارا باشد سهام دار حقیقی است و دارای هویت شخصی است .
  • سهامدار حقوقی
    بر خلاف سهامدار حقیقی ، دارای هویت شخصی نیست بلکه یک گروه می باشند مثل سرمایه گزاری تامین بیمه.
  • نماد
    شرکت های پذیرفته شده در بورس برای شناخته شدن در بازار دارای یک نام خاص است که نشان دهنده ی نام شرکت و صنعت زیرگروه است مثل سدور که س نشان از صنعت سیمان و دور نشان از شرکت سیمان دورود است.
  • پرتفوی
    سبدی از سهام است که شما مشتریی کرده اید و در حساب خود دارید با این کار ریسک خود را در سرمایه گذاری پایین می آورید یعنی داشتن سهام مختلف از صنعت های مختلف که در صورت افت یک صنعت و در نتیجه سهام ، سهم دیگر شما در حالت صعود باشد .
  • کارگزاری
    واسطه ی بین شما و سازمان بورس است و در واقع دستورات خرید و فروش شما را اجرا می کند و در عوض مقداری کارمزد دریافت می کند .
  • کد بورسی
    کد بورسی یا معاملاتی شناسه ای است که شما را با این کد در بورس می شناسند که متشکل از سه حرف اول نام خانوادگی شما و یک عدد پنج رقمی است.
  • سال مالی
    سال مالی هر شرکت حتما بر اساس زمان نیست یعنی ابتدا و انتهای سال را سال مالی نمی گویند بلکه می تواند از تیر ماه یک سال تا تیر سال بعد باشد . سال مالی نشان دهند هی این است که آن شرکت در طول یک سال رشد داشته یا افت .
  • گزارش مالی
    از اصطلاحات بنیادی است که نشان از میزان سودآوری یا ضرر یک شرکت در طول یک دوره ( یک ماهه،سه ماهه،شش ماهه یا یک ساله) می باشد.
  • ترازنامه
    صورت های سود و زیان شرکت ها می باشد . یکی دیگر از عوامل خرید های بنیادی است که با مقایسه آن با دوره های قبلی و سایر نمادها می توانید تصمیم به خرید کنید.
  • کدال
    سایتی خبری سازمان بورس است که در مورد مجامع و گزارشات مالی و… نمادها اطلاع رسانی می کند.
  • دامنه نوسان قیمت
    به منظور جلوگیری از ضرر سهامداران ، یک نماد در طول روز فقط پنج درصد می تواند ضرر یا سود داشته باشد یعنی اگر نمادی قیمتش 100تومان باشد در طول روز بین 95 تا 105 تومان می تواند نوسان کند.
  • حراج قیمت
    یک نماد پس از بازگشایی برای به دست آمدن قیمت واقعی آن در روز بازگشایی بدون نوسان قیمت معامله می شود.
  • بسته شدن قیمت
    چنانچه یک نماد به دلایلی از قبیل مجمع سالیانه و نوسان قیمت بیش از حد و … تعطیل شده باشد به آن توقف نماد معاملاتی گویند .
  • تقاضا
    درخواست خرید برگه های سهام توسط سهامداران را تقاضا گویند .
  • عرضه
    درخواست فروش سهام توسط دارندگان آن را عرضه گویند.
  • صف خرید/صف فروش
    وقتی یک سهم تعداد تقاضای بالا داشته باشد که باعث رشد آن سهم می شود را صف خرید و چنانچه تعداد عرضه کننده ی زیاد داشته باشد که باعث افت قیمت شود را صف فروش گویند.
  • سهام شناور
    تعداد سهامی که در اختیار حقیقی های یک سهم است و طبق اعلام سازمان حداقل بیست درصد کل سهام آن شرکت باید باشد.
  • حجم مبنا
    تعداد سهامی که پیش بینی می شود (از یک نماد) در طول روز معامله شود .
  • صندوق سرمایه گذاری
    موسسات مالی که هدف آنها جمع آوری سرمایه از سهامداری است که قدرت تحلیل کمتری دارد. شما با عضویت در این صندوق ها در سود و زیان آنها شریک می شوید .
  • ای پی اس eps
    سود پیش بینی شده برای آینده یک سهم
  • دی پی اس dps
    مقدار سود تخصیص داده شده در مجمع سالیانه
  • پی ای pe
برچسب‌ها:

یک نظر برای “آموزش بورس”

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *